Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΡΟΝ;

Εφέτος έκλεισε και κινδυνεύει να κατεδαφιστεί ένας ακόμη ιστορικός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Πρόκειται για το Άστρον στη Λ. Κηφισίας 37. Παράπλευρη απώλεια της οικονομικής ύφεσης και της οικιακής ψυχαγωγίας
Το «ΑΣΤΡΟΝ» ήταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων. Δεν ήταν απλά ένας εμπορικός κινηματογράφος, αλλά ο χώρος που στέγασε παράλληλα πολλές θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο κινηματογράφος «ΆΣΤΡΟΝ» άναψε τα φώτα του στις 3 Ιανουαρίου του 1957. Ανήκει στη νέα γενιά κινηματογράφων της μεταπολεμικής Αθήνας και είναι από τους πρώτους που καθιερώνουν την αποκέντρωση της πρώτης προβολής προς τις συνοικίες. Τολμηρός και νεωτεριστικός από κάθε άποψη, αποτελεί έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη. Είναι ο πρώτος κινηματογράφος που ανατρέπει τα κατεστημένα και, σε αντίθεση με τους άλλους κινηματογράφους, καθορίζει ακριβότερο εισιτήριο για τον εξώστη και φθηνότερο για την πλατεία. Δικαιολογημένα, γιατί η αρχιτεκτονική του διαμόρφωση ανατρέπει την μέχρι τότε θεώρηση του εξώστη ως «λαϊκού». Μετά την ανακαίνισή του το 1996, διατήρησε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του (ευρύχωρη και περίτεχνη αίθουσα προβολής, μεγάλοι χώροι υποδοχής, υπερυψωμένη οθόνη 70 τμ, μεγαλοπρεπής μαρμάρινη σκάλα, ξεχωριστή πρόσοψη κλπ.).

Eίναι αδιανόητο να κατεδαφιστεί αυτός ο ιστορικός χώρος πολιτισμού και αναψυχής της συνοικίας μας, ένας χώρος που αποτελούσε για χρόνια και μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα κοινωνικής και πολιτιστικής συνεύρεσης και αναβάθμισης της συνοικίας μας και της Αθήνας γενικότερα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα αντισταθούμε σε κάθε ενέργεια μετατροπής του «ΑΣΤΡΟΝ» σε ένα ακόμα τσιμεντένιο μεγαθήριο. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη μετατροπή του χώρου σε πολυκατάστημα ή άλλη ανάλογη επιχείρηση, όπως πρόσφατα συνέβη με έναν άλλο ιστορικό κινηματογράφο των Αμπελοκήπων, την «ΠΛΑΖΑ».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ το «ΑΣΤΡΟΝ» να κηρυχτεί άμεσα διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και να αποτελέσει μέρος ενός δημοτικού πολιτιστικού πυρήνα που θα αναπτυχτεί στο κέντρο της συνοικίας μας, ο οποίος θα περιλαμβάνει το «ΑΣΤΡΟΝ», το γειτονικό θερινό κινηματογράφο «ΕΛΛΗΝΙΣ», μαζί με τους ενδιάμεσους αδόμητους χώρους. Μετά από την τσιμεντοποίηση του κτήματος ΘΩΝ, στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Κηφισίας, και μετά τη μετατροπή του «ΠΛΑΖΑ» σε σούπερ-μάρκετ, πρέπει να σταματήσουμε την παραπέρα τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση της περιοχής μας, αλλά και να διασώσουμε τους εναπομείναντες ιστορικούς κινηματογράφους.
Ζητάμε από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στην προσπάθεια για τη διάσωση των τελευταίων κινηματογράφων, ξεκινώντας από το «ΑΣΤΡΟΝ».
Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) να κηρύξουν άμεσα τον κινηματογράφο «ΑΣΤΡΟΝ» διατηρητέο.
Απαιτούμε από το Δήμο Αθηναίων να πάρει άμεσα θέση και να ενεργήσει προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να κριθεί ως διατηρητέο το «ΑΣΤΡΟΝ» και στη συνέχεια να εξετάσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή του σε δημοτικό κινηματογράφο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΡΟΝ